Seromakowiec z wiśniami i galaretką

  • wyświetlono: 660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Na święta w moim domu musi być ciasto z makiem. Ale żeby nie był to tradycyjny makowiec postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś nowego. Tak oto zwykły makowiec japoński przełożyłam masą z sera gotowanego i wykończyłam orzeźwiającymi wiśniami w galaretce. Powiem Wam nieskromnie, że ciasto wyszło wspaniałe. Wilgotne, kremowe, rozpływające się w ustach. Dobrze, że zrobiłam wielką blaszkę bo każdy chciał dokładkę :)

IMG_3480
  • 24 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto makowe:

400 g maku zmielonego

2 szkl mleka

500 g cukru pudru

5 jabłek

12 łyżek kaszy manny

12 jajek

250 g miękkiej margaryny

3 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek migdałowy



Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

4 jajka

200 g masła

1 szkl cukru

3 budynie waniliowe

3/4 szkl mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego



400 g wiśni mrożonych

2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania przepisu:

Seromakowiec z wiśniami i galaretką

  • 1. Ciasto makowe: Mak zalać gorącym mlekiem, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić na sitku wyłożonym gazą, odcisnąć z nadmiaru płynu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując dodawać żółtka. Później na przemian po trochę maku, jabłek i kaszy manny wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy makowej w 3 partiach i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto makowe przelać do dużej blaszki (24x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok godziny w 180 stopniach do tzw suchego patyczka (u mnie już po 50 minutach było gotowe). Ciasto ostudzić i przekroić na 2 blaty. Ponieważ ciasto jest dosyć ciężkie i wilgotne, najpierw podzieliłam je na pół a dopiero później rozcięłam na blaty. W ten sposób nie połamie się przy składaniu.

    Masa serowa: Do dużego garnka przełożyć ser, pokrojone w kostkę masło, cukier, ekstrakt i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Budynie rozpuścić w zimnym mleku, wlać do gorącej masy serowej. Gotować do zgęstnienia. Gorącą masą przełożyć ciasta makowe. Ostudzić.

    Galaretki rozpuścić w 3 szkl gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Na zimną masę serową wyłożyć mrożone wiśnie i zalać je tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sergalaretkaCiastomasa serowamakmakowiecWiśnieboże narodzeniedo kawyz galaretkąsernik gotowanymakowiec japońskiser z wiaderkaz wiśniamiseromakowiec

Komentarze

Podobne przepisy

Seromakowiec z kajmakiem

Dodane przez: 2milutka

Seromakowiec z kajmakiem

Ulubiona przez wielu z nas klasyka,...

Ciasto z malinami i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z malinami i galaretką

Placek z malinami to bardzo smaczne...

WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone,...

Dziś mam dla Was przepis na pyszny...

image-19y0rwb

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z delicjami i galaretką

Ja i moje dzieci uwielbiamy to...

Seromakowiec

Dodane przez: Krystyna32

Seromakowiec

Pyszne ciasto, z dużą ilością...

Seromakowiec

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Seromakowiec

Zapraszam na pyszne ciasto. Połączenie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE