Seromakowiec na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formę.
Przygotować masę makową.
Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na wyłożony ciastem spód formy.
Przygotowanie masy serowej.
Białka oddzielamy do żółtek. Masło miksujemy z cukrem i nie przerywając miksowania, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę. Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Seromakowiec ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzony wyjmujemy z formy i kroimy na 12, równych porcji.
Komentarze