Znane i lubiane ciasto z masą makową i serową w trochę innej wersji. Wyśmienite w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
150 g mielonych orzechów włoskich
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1-2 łyżki śmietany
masa makowa:
420 g gotowej masy makowej (ok. pół dużej puszki)
40 g skórki pomarańczowej
30 g płatków migdałowych
1 jajko
masa serowa:
500 g sera półtłustego (2 kostki)
2 jajka
3 łyżki cukru
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
1 łyżka cukru do piany z białek
cukier puder do posypania
Seromakowiec w kruchym cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: mąkę, mielone orzechy, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Wkładamy pokrojone zimne masło i nożem lub siekaczem do ciasta siekamy do uzyskania "kaszy". Dodajemy łyżkę śmietany i szybko wyrabiamy ciasto rękoma. Gdyby nie chciało się zlepić, dodajemy jeszcze łyżkę śmietany. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy 2/3 ciasta. Wyrównujemy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Pozostałe ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
2.W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w lodowce, a następnie podpieka, przygotowujemy masę makową i serową. Do gotowej masy makowej z puszki dodajemy skórkę pomarańczową, płatki migdałów i żółtko (białko odkładamy). Całość dokładnie mieszamy.
Ser miksujemy w blenderze z dwoma żółtkami, trzema łyżkami cukru i dwiema łyżeczkami mąki ziemniaczanej.
Trzy białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijamy.
3.1/3 ubitej piany dodajemy do masy makowej, a 2/3 do masy serowej. Każdą masę delikatnie mieszamy z pianą. Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wykładamy na przemian kupkami masę serową i makową, tworząc rodzaj mozaiki. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię i na wierzch ścieramy (na tarce o dużych oczkach) ciasto wyjęte z zamrażalnika.
4.Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście godzin do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze