Seromakowiec w kruchym cieście orzechowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Znane i lubiane ciasto z masą makową i serową w trochę innej wersji. Wyśmienite w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej tortowej
    150 g mielonych orzechów włoskich
    100 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g masła
    1-2 łyżki śmietany
    masa makowa:
    420 g gotowej masy makowej (ok. pół dużej puszki)
    40 g skórki pomarańczowej
    30 g płatków migdałowych
    1 jajko
    masa serowa:
    500 g sera półtłustego (2 kostki)
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
    dodatkowo:
    1 łyżka cukru do piany z białek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciasto

Seromakowiec w kruchym cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę, mielone orzechy, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy w misce. Wkładamy pokrojone zimne masło i nożem lub siekaczem do ciasta siekamy do uzyskania "kaszy". Dodajemy łyżkę śmietany i szybko wyrabiamy ciasto rękoma. Gdyby nie chciało się zlepić, dodajemy jeszcze łyżkę śmietany. Dno formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy 2/3 ciasta. Wyrównujemy powierzchnię, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni. Pozostałe ciasto formujemy w wałek, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
  • 2. W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w lodowce, a następnie podpieka, przygotowujemy masę makową i serową. Do gotowej masy makowej z puszki dodajemy skórkę pomarańczową, płatki migdałów i żółtko (białko odkładamy). Całość dokładnie mieszamy.
    Ser miksujemy w blenderze z dwoma żółtkami, trzema łyżkami cukru i dwiema łyżeczkami mąki ziemniaczanej.
    Trzy białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 3. 1/3 ubitej piany dodajemy do masy makowej, a 2/3 do masy serowej. Każdą masę delikatnie mieszamy z pianą. Na podpieczone i lekko przestudzone ciasto wykładamy na przemian kupkami masę serową i makową, tworząc rodzaj mozaiki. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię i na wierzch ścieramy (na tarce o dużych oczkach) ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • 4. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 160-170 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na kilkanaście godzin do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować