Ciasto pszczółka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopty i nasączamy je niewielką ilością syropu z brzoskwiń. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Gdy ostygnie łączymy je z jogurtem naturalnym. Tak powstałą masę wylewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki, by stężała. W międzyczasie odkładamy kilka połówek brzoskwiń do dekoracji a pozostałe z dodatkiem syropu miksujemy na mus (musi nam powstać 600-700 ml musu). Mus wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy zaczyna nam wrzeć zdejmujemy z ognia i wsypujemy dwie galaretki brzoskwiniowe, które rozpuszczamy w musie. Odstawiamy do ostygnięcia . Gdy masa jogurtowa stężeje, a mus wystygnie wylewamy go do naszej blachy. Na wierzchu układamy połówki brzoskwiń i znowu wsadzamy do lodówki do stężenia. Gdy wszystko już zastygnie możemy przejść do dekorowania ciasta tak, jak na załączonym zdjęciu.
Komentarze