Sernik z piernikami i karmelem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kremowy pyszny serniczek z piernikami, orzechami i karmelem. Czy może być coś lepszego. Na świątecznym stole w sam raz. Same dobro w jednym ciachu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód:

    160 g ciastek kakaowych
    50 g masła


    sernik:
    0,5 kg sera półtłustego twarogu

    1 budyń waniliowy

    3/4 szklanki cukru pudru

    3 jajka wielkość M

    250 serka mascarpone

    100 g czekolady białej

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    150ml szklanka śmietany kremówki 30 %

    350 g pierników w czekoladzie z nadzieniem

    dekoracja:

    100 g cukru

    40 g masła

    60 ml kremówki

    70 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z piernikami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:


    Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.
  • 2. Sernik:

    Ser mielę trzy razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, mascarpone, cukier puder, skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlewam do sernika i mieszam mikserem.

    Na wystudzony spód wykładam 1/3 sera, układam pierniki, wylewam resztę sera. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień dekoruję karmelem.
  • 3. Karmel:

    Do garnka z grubym dnem wsypuję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu żeby się nie spalił. Jak zbrązowieje/kolor bursztynowy/ dodaje masło i mieszam łopatką silikonową. Na końcu wlewam śmietanę i gotuję na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć. Odstawiam do lekkiego ostygnięcia, dodaję orzechy do karmelu i mieszam. Dekoruję sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Orzechy Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować