Sernik z jabłkami i solonym karmelem

4.51 (145 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyszedł pyszny, aksamitny, z pachnącymi cynamonem jabłkami. Górę polałam domowym solonym karmelem, który świetnie skomponował się z całością. Orzechy pekan są tu jak wisienka na torcie ;)
Nie spodziewałam się takiego efektu. Sernik udał się naprawdę wspaniale.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    250 g ciasteczek digestives
    60 g masła

    Sernik:
    800 g sera na serniki z wiaderka
    1 szkl cukru
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Dodatkowo:
    3 jabłka
    łyżka cynamonu
    4 łyżki cukru
    orzechy pekan do dekoracji

    Karmel solony:
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki wody
    4 łyżki śmietany 30%
    łyżka masła
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.51 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik z jabłkami i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: ciasteczka pokruszyć blenderem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód tortownicy (24cm) ugnieść i schłodzić.

    Sernik: Składniki w temperaturze pokojowej. Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując dodawać jajka i mąkę. Nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.

    Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć na spód z ciasteczek. Zalać masą sernikową.

    Na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne do połowy napełnione wodą. Włączyć piekarnik na 160 stopni. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, włożyć sernik na środkową półkę i piec 1,5 godziny. Gdyby za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzać w lodówce kilka godzin. Polać karmelem i udekorować orzechami pekan.
  • 2. Karmel: Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć z ognia i ostrożnie dolać śmietankę, wymieszać (uważać gdyż będzie się mocno pienić). Dodać masło i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

    UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery Ser biały Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

To może cię zainteresować