sernik z białą czekoladą i karmelem

4.19 (480 ocen)

  • 2 godz.

delikatny i kremowy, nie za słodki, przepyszny, polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • spód ciasteczkowy:
    140 gram pokruszonych na piasek ciasteczek zbożowych (używam maślanych z Biedronki)
    70 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
    masa serowa:
    1 kg sera w wiaderku (dałam Dr. Oetker)
    4 jaja
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 gram białej czekolady (dałam Wedel)
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżki cukru waniliowego
    100 gram śmietany kremówki 30%
    400 gram karmelu krówkowego (polecam firmy Gostyń)
Wystaw ocenę:

4.19 (480 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z białą czekoladą i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i śmietankę wyjąć dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały.



    Pokruszone dokładnie ciasteczka wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieść, zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.
  • 2. Z sera odlać serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

    Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować dokładnie.


    Następnie dodajemy śmietanę kremówkę (nie ubitą), i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.


    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).
  • 3. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki.

    Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, smarujemy go karmelem i wygładzamy powierzchnię, ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.

Porady

Sernik nie ma prawa urosnąć więcej niż 0,5 cm, jeśli zauważymy, że się skubaniec podnosi, obniżamy temperaturę do 150 stopni i lekko wydłużamy czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz blok czekoladowy!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować