sernik z białą czekoladą i karmelem

  • wyświetlono: 83808 |
  • dodany do książki kucharskiej: 37 |
  • polecenia: 1

delikatny i kremowy, nie za słodki, przepyszny, polecam :)

capri
  • 120min

Składniki

spód ciasteczkowy:
140 gram pokruszonych na piasek ciasteczek zbożowych (używam maślanych z Biedronki)
70 gram rozpuszczonego, schłodzonego masła
masa serowa:
1 kg sera w wiaderku (dałam Dr. Oetker)
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 gram białej czekolady (dałam Wedel)
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
100 gram śmietany kremówki 30%
400 gram karmelu krówkowego (polecam firmy Gostyń)

Sposób przygotowania przepisu:

sernik z białą czekoladą i karmelem

  • 1. Ser i śmietankę wyjąć dwie godziny przed pieczeniem z lodówki, aby się ogrzały.



    Pokruszone dokładnie ciasteczka wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy o średnicy 22 cm, ugnieść, zapiec około 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić.
  • 2. Z sera odlać serwatkę, która się wydzieliła na powierzchni, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

    Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować dokładnie.


    Następnie dodajemy śmietanę kremówkę (nie ubitą), i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.


    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).
  • 3. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony).
    Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki.

    Kiedy sernik będzie już dobrze schłodzony, smarujemy go karmelem i wygładzamy powierzchnię, ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.

Zobacz również przepis na klasyczny sernik oraz blok czekoladowy!

Porady

Sernik nie ma prawa urosnąć więcej niż 0,5 cm, jeśli zauważymy, że się skubaniec podnosi, obniżamy temperaturę do 150 stopni i lekko wydłużamy czas pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatatwarógsernikkarmelbiała czekolada

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z białą czekoladą i truskawkami

Dodane przez: capri

sernik z białą czekoladą i truskawkami

Czysta rozkosz dla podniebienia...

Sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Bo-Bożena

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą na spodzie...

sernik z galaeretką

Dodane przez: Bożena Z.

Sernik z białą czekoladą i galaretką

Polecam pyszny , delikatny w...

Sernik z białą czekoladą i oreo

Dodane przez: Sandra_bakes_a_party

Sernik z białą czekoladą i oreo

W tym serniku mamy lekką kwaskowatość...

Sernik z biała czekolada

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Sernik z białą czekoladą

Puszysty , delikatny , kremowy...

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Tak delikatny , że swoją konsystencją...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE