Ryżowe biskwity

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie biszkoptowe ryżowe placuszki na deser z owocami. Taka mała przekąska a jaka dobra. Polecam jak mamy ochotę na coś do kawy a nie chcemy stracić pół dnia w kuchni.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 łyżki cukru brązowego
    2 łyżki mąki ryżowej

    250 ml śmietany kremówki 30 %
    1 łyżeczka fix
    1/3 szklanki borówek
    100 g malin
    mięta świeża
    puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Biszkopty

Ryżowe biskwity - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka temperatura pokojowa, oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier po łyżce i ubijam dalej, aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony.
    Dodaję żółtka po jednym i ubijam mikserem do połączenia składników nie dłużej. Na końcu dodaję mąkę i też mieszam mikserem aż się połączy na wolnych obrotach. Na papierze do pieczenia rysuję koła o średnicy 10 cm sześc sztuk. Wylewam na nie po dwie łyżki ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół i piekę 10 minut. Pilnuję żeby nie zbrązowiały. Po wyjęciu odwracam papier i odrywam biskwity, jeszcze ciepłe składam na pół i odstawiam do ostygnięcia.

    Śmietana kremówkę ubijam na sztywno, dodaję fix. Za pomocą szprycy nadziewam placuszki, dodaję maliny, borówki i miętę. Posypuje pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować