3 Bit na biszkopcie

4.06 (348 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto 3 bit ze spodem z cienkiego pieczonego biszkoptu. W środku tradycyjnie gotowe herbatniki. Najlepiej zrobić go dzień przed by herbatniki zmiękły choć chrupiące też są pyszne :) Duże, podzielne ciasto a przy tym bardzo smaczne :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    3 duże jajka
    1/3 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    masa budyniowa:
    500 ml mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    3 czubate łyżki cukru
    200 g miękkiego masła

    masa śmietanowa:
    1 opakowanie mascarpone 250 g
    250 ml śmietanki kremówki
    2 czubate łyżki cukru

    dodatkowo:
    ok. 38 herbatników
    1 puszka kajmaku
    6 kostek mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.06 (348 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kajmak

3 bit na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek do pieczenia, ubijać przez ok. 4-5 minut do uzyskania gęstej masy. Wlać olej, krótko wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
    Nasączyć 50 ml wody.
  • 2. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać budyń, dobrze wymieszać, wlać na wrzące mleko cały czas przy tym mieszając. gotować ok. minuty. Gorący budyń przykryć folią aluminiową tak by dotykała jego powierzchni. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
    Do miski wyłożyć miękkie masło, cały czas miksując dodawać do niego po 1 łyżce budyniu.
  • 3. Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Miksować powoli wlewając kremówkę aż do uzyskania gęstej, śmietanowej masy.
  • 4. wykonanie:
    Na ostudzony biszkopt wyłożyć budyniową masę, wyrównać.
    Ułożyć połowę herbatników, lekko je dociskając. wyłożyć kajmak, rozsmarować na całej powierzchni. Ponownie ułożyć warstwę herbatników.
    Wyłożyć masę śmietanową, wyrównać.
    Na wierzch zetrzeć na tace o dużych oczkach mleczną czekoladę.
    Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc by herbatniki dobrze rozmiękły.
    Wyjąc z lodówki na ok. pół godziny przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować