3 Bit na biszkopcie

  • wyświetlono: 6686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto 3 bit ze spodem z cienkiego pieczonego biszkoptu. W środku tradycyjnie gotowe herbatniki. Najlepiej zrobić go dzień przed by herbatniki zmiękły choć chrupiące też są pyszne :) Duże, podzielne ciasto a przy tym bardzo smaczne :)

Bez nazwy-2
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

biszkopt:
3 duże jajka
1/3 szklanki cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

masa budyniowa:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
3 czubate łyżki cukru
200 g miękkiego masła

masa śmietanowa:
1 opakowanie mascarpone 250 g
250 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru

dodatkowo:
ok. 38 herbatników
1 puszka kajmaku
6 kostek mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

3 Bit na biszkopcie

  • 1. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek do pieczenia, ubijać przez ok. 4-5 minut do uzyskania gęstej masy. Wlać olej, krótko wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 min. Ostudzić.
    Nasączyć 50 ml wody.
  • 2. Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Do pozostałej pół szklanki mleka wsypać budyń, dobrze wymieszać, wlać na wrzące mleko cały czas przy tym mieszając. gotować ok. minuty. Gorący budyń przykryć folią aluminiową tak by dotykała jego powierzchni. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej.
    Do miski wyłożyć miękkie masło, cały czas miksując dodawać do niego po 1 łyżce budyniu.
  • 3. Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Miksować powoli wlewając kremówkę aż do uzyskania gęstej, śmietanowej masy.
  • 4. wykonanie:
    Na ostudzony biszkopt wyłożyć budyniową masę, wyrównać.
    Ułożyć połowę herbatników, lekko je dociskając. wyłożyć kajmak, rozsmarować na całej powierzchni. Ponownie ułożyć warstwę herbatników.
    Wyłożyć masę śmietanową, wyrównać.
    Na wierzch zetrzeć na tace o dużych oczkach mleczną czekoladę.
    Wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc by herbatniki dobrze rozmiękły.
    Wyjąc z lodówki na ok. pół godziny przed podaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptmasa śmietanowamasa budyniowaherbatnikikajmakmasa kajmakowaciasto z kajmakiemciasto z masą budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia)

Tym razem NIE upiekło mi się. Ciasto...

ciasto 3 BIT na wesoło- E. Bracka

Dodane przez: edyta-eb3

Ciasto 3 bit na wesoło

Klasyczna i pyszna wersja ciasta...

3 Bit

Dodane przez: grazka189

3 Bit

Wyśmienita przekąska na spotkania...

ciasto 3 bit na ciemnych herbatnikach.

Dodane przez: grzesiek

Ciasto 3 bit na ciemnych herbatnikach

Warto przygotować je dzień przed...

Truskawkowy  3 Bit

Dodane przez: Ewelina Marcin

Truskawkowy 3 Bit

Klasyczny 3 bit z kremem budyniowym,...

Gotowany sernik 3 BIT

Dodane przez: dorota w

Gotowany sernik 3 BIT

Gotowany sernik przygotowany w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE