Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie biskwity są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.

bgg (Kopiowanie)
  • 60min

Składniki

Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
100 ml borówek leśnych
5 dag białej czekolady

Dodatkowo:
4 kostki mlecznej czekolady
4 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nakładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.
  • 3. Tak przygotowane biszkopciki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.
  • 4. Gdy będą upieczone od razu zdejmujemy je z papieru i formujemy składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane studzimy.
  • 5. Krem: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
    Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
    Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mus owocowy i przestudzoną czekoladę, dokładnie ubijamy.
  • 6. Tak przygotowanym kremem nadziewamy biszkoptowe łódeczki.
  • 7. Czekolady łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( każdą osobno ), następnie płynną czekoladą dekorujemy biskwity i odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiczekoladabita śmietanaDeserna słodkobiszkoptykremówkaJagodyowoceowocoweborówkibiskwitybiszkoptowe biskwitybiskwity z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Biskwity z jagodami

Dodane przez: dorota w

Biskwity z jagodami

Biskwity to cienkie biszkopty składane...

Biszkopt z kremem jagodowym

Dodane przez: czarrna

Biszkopt z kremem jagodowym

Biszkopt z lekkim kremem, deser...

BISZKOPT Z KREMEM JAGODOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Biszkopt z kremem jagodowym

Lekki biszkopt z przepysznym budyniowo...

image-0lw1yv2

Dodane przez: palulka

Tort z kremem pistacjowym i z białej czekolady

Tort zrobiłam na 5 rocznicę ślubu.Pamiętam...

Ptysie z jagodowym kremem

Dodane przez: mariwanna

Ptysie z jagodowym kremem

Delikatne ciasto z lekkim jagodowym...

deser

Dodane przez: klaudia1984

Krem mascarpone z owocami i czekoladą

Puszysty krem, który rozpływa się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE