Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie biskwity są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    100 ml borówek leśnych
    5 dag białej czekolady

    Dodatkowo:
    4 kostki mlecznej czekolady
    4 kostki białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
  • 2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nakładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.
  • 3. Tak przygotowane biszkopciki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.
  • 4. Gdy będą upieczone od razu zdejmujemy je z papieru i formujemy składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane studzimy.
  • 5. Krem: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy.
    Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
    Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mus owocowy i przestudzoną czekoladę, dokładnie ubijamy.
  • 6. Tak przygotowanym kremem nadziewamy biszkoptowe łódeczki.
  • 7. Czekolady łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( każdą osobno ), następnie płynną czekoladą dekorujemy biskwity i odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować