Biskwity z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Za takimi słodkościami poszłabym na koniec świata!

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    3 łyżki cukru kryształu
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki drobno potłuczonych płatków śniadaniowych (corn flakes czekoladowe)
    Szczypta soli

    Dodatkowo:
    250 ml śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    2 truskawki
    ½ kiwi
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Omlet

Biskwity z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy po odrobinie cukru, a następnie żółtka. Łączymy z przesianymi. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę w 4 miejscach i rozsmarowujemy tworząc podobne wielkości. Posypujemy drobno pokruszonymi płatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok 9 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy i układamy np. na szklankach, by nabrały odpowiedniego kształtu. Lekko studzimy.
    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, nadziewamy biskwity i dekorujemy owocami. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować