Ciasto Bananowiec

4 (305 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto z bananami. Jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam:) Przepis na blaszkę 25x40.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek mąki
    5 płaskich łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody

    Masa:
    1 kostka masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    3 galaretki cytrynowe
    5 bananów
Wystaw ocenę:

4 (305 ocen)

Ciasto bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka na sztywną pianę i dodawać po łyżce cukru (ubijać). Do żółtek dodać łyżeczkę przegotowanej zimnej wody. Żółtka dodawać stopniowo do białek (najlepiej po jednym) i ubijać. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać mikserem na najniższych obrotach lub łyżką. Wyłożyć na blaszkę i piec ok. 25 min w 180 st.C.
  • 2. Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem (wcześniej całe jajko sparzyć wrzątkiem). 2 galaretki rozpuścić w połowie ilości wody. Tężejące galaretki dodawać stopniowo do masy i ucierać. 4 banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt. Następnie rozpuścić trzecią galaretkę. Jak galaretka zacznie tężeć, na masę ułożyć pokrojonego w plasterki banana i zalać tężejącą galaretką.

Porady

1. zamiast biszkoptu można użyć biszkoptów 2. białek nie wyrzucam, tylko zamrażam - jak uzbieram wystarczającą ilość - piekę tort pavlowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować