Rosół wołowy inaczej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjny rosół wcale nie musi być nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a z dodatkiem ryżu stanowi pełnowartościowy posiłek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g ligawy wołowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    250g szpinaku (świeży lub mrożony)
    1,5l bulionu warzywnego lub wołowego
    Sól, czarny pieprz
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Szczypta cynamonu

    Do podania:
    Natka pietruszki
    ryż
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół wołowy inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej posiekane w plasterki ząbki czosnku i cebulę pokrojona w kostkę. Gdy warzywa się przesmaża dodajemy posiekane w sporą kostkę mięso, marchew oraz pietruszkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie posypane natka pietruszki.

Porady

zupa fit lekka zupa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować