We Włoszech kiedy tylko pojawiają się pierwsze truskawki zjeść je można w każdej restauracji - risotto z truskawkami to pyszne i proste danie, które można przygotować w domu, polecam :D
35 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
1 cebula dymka
1 szklanka ryżu arborio
½ szklanki wytrawnego białego wina
Około 2,5 szklanek domowego bulionu warzywnego
1 szklanka truskawek
2 łyżki masła
1-2 łyżki startego parmezanu
2 łyżki śmietany (ja użyłam 30%)
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Risotto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną na ćwiartki cebulę dymkę. Kiedy cebula odda swój aromat oliwie zdejmujemy ją z patelni a na oliwę wsypujemy ryż – smażymy go przez 2 minuty, aż do momentu kiedy stanie się szklisty. Następnie wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty lub do momenty kiedy odparuje.
Do ryżu partiami (po 1 chochli) zaczynamy wlewać gorący wywar – mieszamy i gotujemy aż do momenty kiedy ryż wchłonie bulion i czynność powtarzamy. Powinno zająć nam to około 15-18 minut wtedy też ryż powinien być al. dente. Kiedy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki I SMaŻYMY JESZCZE 1 MINUTKĘ. Następnie do ryżu dodajemy masło, ser i śmietanę – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
Risotto dekorujemy truskawkami i serwujemy, najlepiej z kieliszkiem schłodzonego wina ,smacznego :D
Komentarze