Risotto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

We Włoszech kiedy tylko pojawiają się pierwsze truskawki zjeść je można w każdej restauracji - risotto z truskawkami to pyszne i proste danie, które można przygotować w domu, polecam :D

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 cebula dymka
    1 szklanka ryżu arborio
    ½ szklanki wytrawnego białego wina
    Około 2,5 szklanek domowego bulionu warzywnego
    1 szklanka truskawek
    2 łyżki masła
    1-2 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki śmietany (ja użyłam 30%)
    Oliwa z oliwek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni na 2 łyżkach oliwy przesmażamy pokrojoną na ćwiartki cebulę dymkę. Kiedy cebula odda swój aromat oliwie zdejmujemy ją z patelni a na oliwę wsypujemy ryż – smażymy go przez 2 minuty, aż do momentu kiedy stanie się szklisty. Następnie wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty lub do momenty kiedy odparuje.

    Do ryżu partiami (po 1 chochli) zaczynamy wlewać gorący wywar – mieszamy i gotujemy aż do momenty kiedy ryż wchłonie bulion i czynność powtarzamy. Powinno zająć nam to około 15-18 minut wtedy też ryż powinien być al. dente. Kiedy ryż będzie już gotowy dodajemy do niego pokrojone na plasterki lub ćwiartki truskawki I SMaŻYMY JESZCZE 1 MINUTKĘ. Następnie do ryżu dodajemy masło, ser i śmietanę – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.

    Risotto dekorujemy truskawkami i serwujemy, najlepiej z kieliszkiem schłodzonego wina ,smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ryż Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować