Jest pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne bez zbędnych udziwnień, sezonowo wykorzystałam tu truskawki które skarmelizowalam szybciutko z cukrem na masełku, a płatki kakao i miód tylko dopełniły reszty.
Słodkie risotto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myję, kroję na kawałki, posypuję cukrem, na patelni rozgrzewam masło, wrzucam owoce i przesmażam 2 minuty. Zestawiam z ognia.
Mleko i śmietankę zagotowuję z szałwią, odstawiam na 15 minut. Szałwię wyławiam z mleka i wyrzucam.
W rondelku rozpuszczam masło, wsypuje ryż, dodaję szczyptę soli, przesmażam chwilę, zalewam połową szałwiowego mleka, gotuję cały czas mieszając –uwaga szybko się przypala! Dolewam stopniowo resztę mleka, ryż ma wchłonąć mleko, być kremowy i miękki, posłodzić do smaku, jeśli jest za gęsty dolewam więcej mleka i zagotowuję , wszystko zależy od tego jak chłonie ryż.
Risotto wylewam do miseczek, polewam karmelizowanymi truskawkami, posypuję dowolną ilością płatków i podaję natychmiast.
Smacznego!
Komentarze