Słodkie risotto z truskawkami

4.5 (190 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne bez zbędnych udziwnień, sezonowo wykorzystałam tu truskawki które skarmelizowalam szybciutko z cukrem na masełku, a płatki kakao i miód tylko dopełniły reszty.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Karmelizowane truskawki:
    25 dag świeżych truskawek
    2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
    1 łyżka masła

    Słodkie risotto:
    1 łyżeczka masła
    100 g ryżu arborio
    350 ml mleka
    50 ml słodkiej śmietanki kremówki
    3-4 listki szałwii
    ½ łyżeczki cukru
    Szczypta soli
    płatki kukurydziane czekoladowe-dowolna ilość
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Risotto Śniadanie

Słodkie risotto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myję, kroję na kawałki, posypuję cukrem, na patelni rozgrzewam masło, wrzucam owoce i przesmażam 2 minuty. Zestawiam z ognia.

    Mleko i śmietankę zagotowuję z szałwią, odstawiam na 15 minut. Szałwię wyławiam z mleka i wyrzucam.

    W rondelku rozpuszczam masło, wsypuje ryż, dodaję szczyptę soli, przesmażam chwilę, zalewam połową szałwiowego mleka, gotuję cały czas mieszając –uwaga szybko się przypala! Dolewam stopniowo resztę mleka, ryż ma wchłonąć mleko, być kremowy i miękki, posłodzić do smaku, jeśli jest za gęsty dolewam więcej mleka i zagotowuję , wszystko zależy od tego jak chłonie ryż.

    Risotto wylewam do miseczek, polewam karmelizowanymi truskawkami, posypuję dowolną ilością płatków i podaję natychmiast.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować