Kremowe risotto z wędzonym łososiem

4.5 (146 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Risotto to danie, które robi się samo, choć trzeba przy nim stać i mieszać lub dolewać bulion.
Ale ma też inne zalety, w 20 minut mamy smaczne pożywne danie obiadowe, uwielbiam risotto pod każdą postacią ! Zapraszam dziś na rybne z serkiem pleśniowym kto nie lubi może dodać mascarpone, będzie delikatniejsze w smaku.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g ryżu arborio
    10 dag wędzonego łososia
    8 dag miękkiego sera pleśniowego lub mascarpone
    Ok. 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu
    2 cebule
    100 ml białego wytrawnego wina
    2 ząbki czosnku
    1 czubata łyżka masła
    Listki rukoli lub bazylii do posypania
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Kremowe risotto z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno, zeszklić w rondelku lub na głębszej patelni na maśle, wsypać suchy ryż, smażyć razem dwie minuty, wlać wino, smażyć aż ryż wchłonie płyn, wtedy dolewać po 1 szklance gorącego bulionu-kolejną porcję płynu wlewać gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż, mieszać , doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gdy ryż będzie miękki, całe gotowanie trwa około 20 minut, dodać ser pleśniowy i pokrojonego łososia, wymieszać gotować 2 minuty, zestawić z ognia, posypać listkami świeżej bazylii. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Ryż Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować