Deser lekki orzeźwiający na maślance z rabarbarem i mango. Można go jeść i jeść bo jest mało kaloryczny. Takie desery to ja uwielbiam. Nic wielkiego a naprawdę dobrego.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 mango duże
1 łyżeczka żelatyny
masa biała:
250 ml maślanki
1 łyżeczka żelatyny pełna
1/4 mango
Rabarbar z mango na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mango obieram i 2/3 owocu miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do mango.
2.Rabarbar kroję na kawałki i myję. Przekładam do rondelka zasypuję cukrem i przesmażam na wolnym ogniu aż zmięknie. Rabarbar zmiksowałam blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Jeszcze ciepłą wlewam do rabarbaru, a jak przestygnie dodaję maślankę.
3.Miseczkę wykładam całą folią spożywczą, wlewam masę z mango i wstawiam do lodówki aż stężeje.
Masa biała:
Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do maślanki i mieszam. Masę wylewam na galaretkę mango, dodaję kawałki mango i wstawiam do lodówki.
Na masę białą wylewam rabarbarową masę. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję śmietaną opcjonalnie, czekoladowymi słupkami i ciastkami oraz melisą.
Komentarze