Pancakes na maślance

4.49 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 2 osób

Błyskawiczne placuszki na maślance idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można podawać ze świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, jogurtem czy ulubioną konfiturą. Na pewno zasmakują także małym niejadkom.

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • na ok 8 placuszków:
    1 szklanka mąki tortowej lub jasnej orkiszowej
    1 szklanka maślanki
    3-4 łyżki ksylitolu (lub cukru/cukru pudru)
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki sody
    1/4 szklanki oleju rzepakowego
    1 małe/średnie jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki

Pancakes na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek i sodę przesiać.
  • 2. Dodać pozostałe składniki i energicznie wymieszać lub zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 3. Patelnie posmarować olejem i rozgrzać. Najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie trzeba wtedy praktycznie w ogóle używać tłuszczu.
  • 4. Pancakes smażyć na małym/średnim ogniu tak aby za szybko się nie przypiekły.

Porady

Opcjonalnie można dodać pół łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny lub pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować