Racuszki na maślance

4.95 (200 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo pulchne racuszki, które można zrobić z dodatkiem jabłek lub bez nich. Podczas smażenia nie nasiąkają tłuszczem.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 litra maślanki,
    1 jajko,
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    3 łyżki cukru,
    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    1/2 łyżeczki soli,
    cukier puder do posypania racuszków,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.95 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuszki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę mieszamy z jajkiem. dodajemy cukier, sól, stopniowo mąkę. Mieszamy rózgą. Wsypujemy sodę. Mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na 10 minut.
    Na patelnię wlewamy olej, tak by przykrywało tylko patelnię. Łyżką nakładamy kleksy z ciasta. Smażymy na średnim ogniu. Racuszki smażymy z obu stron, po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcemy zrobić racuszki z jabłkami to kroimy jabłko na malutkie kawałki i dodajemy do ciasta. Można dosypać także 1 łyżeczkę cynamonu. Smakują wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maślanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować