Chleb z gara na maślance

4.31 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Idealna receptura na przygotowanie chleba w domowych warunkach! Delikatny w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Taki, jaki robiła moja babcia w kamiennym piecu. Warto spróbować!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g maślanki
    30 g drożdży
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki soli
    70 g wody
    500 g mąki pszennej
    300 g mąki żytnie
Wystaw ocenę:

4.31 (245 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb z gara na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Maślankę, drożdże i miód dokładnie wymieszać i podgrzać w rondelku tylko do rozpuszczenia cukru.
    2. Do dużej miski dodać pozostałe składniki oraz masę z rondelka. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
    3. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC (bez termoobiegu), do piekarnika włożyć metalowe lub gliniane naczynie wraz z pokrywą.
    4. Po 30 minutach ciasto raz jeszcze wyrobić przez minutę.
    5. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek chleba pasujący do formy. Ostrym nożem namaczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka i przełożyć delikatnie do nagrzanej formy. Piec w nagrzanym naczyniu 40 minut 210ºC. Po tym czasie ostrożnie zdjąć pokrywę i piec 15 minut.

Porady

Ważne jest, aby naczynie w którym przygotowujesz chleb było metalowe lub gliniane. To właśnie nadaje efekt chrupiącej skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować