Pstrąg w boczku nadziewany ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryż trzy kolory, do tego zdrowa rybka, aromatyczny boczek i wyszło pyszne połączenie. Takie obiady moja rodzina uwielbia. Pachnący i chrupiący boczek stanowi przysłowiowa kropkę nad i. Jeżeli macie wątpliwości czy ryba i boczek pasują do siebie, zapewniam że tak.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pstrągi
    sól, pieprz cytrynowy
    przyprawa do ryb
    10 plastrów boczku wędzonego
    1 kawałek sera pleśniowego
    1 cytryna

    farsz:
    1 woreczek ryżu basmati z dzikim ryżem
    1 papryka czerwona
    7 pomidorów suszonych
    oregano, estragon, szałwia, mięta świeża
    6 łyżek oliwy od suszonych pomidorów
    1 cebula czerwona
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg w boczku nadziewany ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi myję, osuszam, nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb w środku też. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną paprykę w kostkę i dalej smażę. Ryż, paprykę przekładam do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, zioła pokrojone, oliwę od pomidorów doprawiam solą, pieprzem i mieszam. Pstrągi napełniam farszem, spinam wykałaczkami. Obkładam plastrami boczku i przekładam do naczynia do zapiekania. Wstawiam na nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę około 25 minut. Przed końcem pieczenia układam plastry sera. Rybę podaję z resztą farszu który zostanie, i cząstkami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Papryka Pomidor Pstrąg Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować