Pstrąg w galarecie

4.39 (165 ocen)

Są takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg w galarecie, bo nie przypominam sobie, by pojawił się na stole w innym okresie niż święta. Pstrąg w galarecie na Wigilię smakuje wyjątkowo, choć pojawia się także jako przystawka na Sylwestra. Często ryba w galarecie jest podawana z octem albo z plastrami cytryny, które podkreślają wyjątkowy smak dania. Filet z pstrąga w galarecie jest przysmakiem, który można przygotowywać również na uroczystości rodzinne. Dobry przepis na pstrąga w galarecie zachwyci smakiem nawet osoby, które stronią od ryby.

Składniki:

  • Pstrąg w galarecie - składniki:
    1 pstrąg
    4 marchewki
    1 pietruszka
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 jajka
    1/2 pęczka pietruszki
    5 łyżek żelatyny
Wystaw ocenę:

4.39 (165 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Pstrąg w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąg w galarecie – przepis:
    Na początku pstrąga trzeba oskrobać z łusek. Następnie całego pstrąga kroimy na kawałki w tzw. dzwonki.
  • 2. Kolejnym krokiem jest obranie marchewki i pietruszki oraz pokrojenie ich na kawałki. Następnie rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie należy zalać wodą tak by całość była przykryta. Wszystkie składniki należy gotować przez około 30 minut. Następnie jajka gotujemy na twardo.
  • 3. Na półmisek trzeba wyłożyć rybę a dookoła niej umieścić marchewkę, pietruszkę i pokrojone jajka. Następnie żelatynę należy rozpuścić w gorącym wywarze. Tak przygotowany płyn trzeba wystudzić a kiedy zacznie tężeć zalać nią rybę. Pstrąg w galarecie powinien być zostawiony w lodówce do całkowitego stężenia. Warto pamiętać, że pstrąg w galarecie z octem smakuje wybornie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: łosoś w galarecie

Jak zrobić pstrąga w galarecie?

Pstrąg w galarecie może być podawany z rozmaitymi dodatkami. Często dodaje się do ryby w galarecie zielony groszek (także konserwowy). Poza smakiem doda daniu atrakcyjnego koloru. Aby przygotować filet z pstrąga w galarecie, należy uzbroić się w odpowiedni nóż. W sklepach dostępne są specjalne noże do ryb, które mają giętkie ostrze, aby z łatwością oddzielić mięso od ości. Zamiast noża równie przydatne będą nożyce do ryb. Stabilnie leżą w dłoni i potrzeba minimalnego użycia siły. Przydatne będą także szczypczyki, które umożliwią dokładne wybranie niepotrzebnych ości. Aby ryby nie ślizgały się po blacie, dobrym pomysłem jest nabycie specjalnej deski do skrobania i oprawiania ryb. Taka deska ma wmontowany klips, który stabilizuje rybę. W ten sposób pstrąg w galarecie będzie zrobiony z jeszcze większą dokładnością.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować