Są takie potrawy, które nierozerwalnie kojarzą nam się wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Jedną z takich potraw jest właśnie pstrąg w galarecie, bo nie przypominam sobie, by pojawił się na stole w innym okresie niż święta. Pstrąg w galarecie na Wigilię smakuje wyjątkowo, choć pojawia się także jako przystawka na Sylwestra. Często ryba w galarecie jest podawana z octem albo z plastrami cytryny, które podkreślają wyjątkowy smak dania. Filet z pstrąga w galarecie jest przysmakiem, który można przygotowywać również na uroczystości rodzinne. Dobry przepis na pstrąga w galarecie zachwyci smakiem nawet osoby, które stronią od ryby.
4.39 (165 ocen)
Zobacz też: łosoś w galarecie
Pstrąg w galarecie może być podawany z rozmaitymi dodatkami. Często dodaje się do ryby w galarecie zielony groszek (także konserwowy). Poza smakiem doda daniu atrakcyjnego koloru. Aby przygotować filet z pstrąga w galarecie, należy uzbroić się w odpowiedni nóż. W sklepach dostępne są specjalne noże do ryb, które mają giętkie ostrze, aby z łatwością oddzielić mięso od ości. Zamiast noża równie przydatne będą nożyce do ryb. Stabilnie leżą w dłoni i potrzeba minimalnego użycia siły. Przydatne będą także szczypczyki, które umożliwią dokładne wybranie niepotrzebnych ości. Aby ryby nie ślizgały się po blacie, dobrym pomysłem jest nabycie specjalnej deski do skrobania i oprawiania ryb. Taka deska ma wmontowany klips, który stabilizuje rybę. W ten sposób pstrąg w galarecie będzie zrobiony z jeszcze większą dokładnością.
Komentarze