Smaczne danie dla całej rodziny, z filetem z kurczaka i ulubionymi dodatkami.
40 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
200 g boczku w cienkich plastrach
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2 połówki kolorowych papryk (u mnie pomarańczowa i żółta)
150 g żółtej fasolki szparagowej
2 kulki sera mozzarella (po 125 g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 jajka
mąka do panierowania
przyprawa do gyrosa
sól, pieprz
.
Przekładaniec drobiowy z fasolką szparagową i papryką, otulony boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podłużną foremkę o dł.25 cm wyłóż plastrami boczku. Filety umyj, osusz, wykrój błonki. Obsyp przyprawą do gyrosą, oraz solą i pieprzem. Panieruj w roztrzepanym, jednym jajku, oraz w mące. Jednego fileta połóż na spodzie foremki, na boczku. Posyp połową startego sera.
2.Pozostałe jajka roztrzep z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Fasolkę umyj, obetnij końcówki i przetnij na mniejsze kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i potnij w paski. Warzywa wymieszaj z jajkami. Połowę mieszanki wylej na ser.
3.Następnie wyłóż pozostały, filet, wylej pozostałą mieszankę z warzywami i posyp serem. Całość przykryj plasterkami boczku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.30-40 minut. Po tym czasie foremkę przełóż do góry dnem i wyłóż zapiekankę. Danie podawaj pokrojone w plastry z ulubionymi dodatkami.
Komentarze