Przekładaniec drobiowy z fasolką szparagową i papryką, otulony boczkiem

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczne danie dla całej rodziny, z filetem z kurczaka i ulubionymi dodatkami.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g boczku w cienkich plastrach
    2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    2 połówki kolorowych papryk (u mnie pomarańczowa i żółta)
    150 g żółtej fasolki szparagowej
    2 kulki sera mozzarella (po 125 g)
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    4 jajka
    mąka do panierowania
    przyprawa do gyrosa
    sól, pieprz
    .
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Dania z kurczaka

Przekładaniec drobiowy z fasolką szparagową i papryką, otulony boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podłużną foremkę o dł.25 cm wyłóż plastrami boczku. Filety umyj, osusz, wykrój błonki. Obsyp przyprawą do gyrosą, oraz solą i pieprzem. Panieruj w roztrzepanym, jednym jajku, oraz w mące. Jednego fileta połóż na spodzie foremki, na boczku. Posyp połową startego sera.
  • 2. Pozostałe jajka roztrzep z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą i pieprzem. Fasolkę umyj, obetnij końcówki i przetnij na mniejsze kawałki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i potnij w paski. Warzywa wymieszaj z jajkami. Połowę mieszanki wylej na ser.
  • Przekładaniec drobiowy z fasolką szparagową i papryką, otulony boczkiem 3. Następnie wyłóż pozostały, filet, wylej pozostałą mieszankę z warzywami i posyp serem. Całość przykryj plasterkami boczku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.30-40 minut. Po tym czasie foremkę przełóż do góry dnem i wyłóż zapiekankę. Danie podawaj pokrojone w plastry z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować