Sernik z budyniem czekoladowym i kruszonką kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto i podziel je w proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą część połącz z kakao. Oba ciasta schłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie, schłodzoną, większą częścią ciasta wylep dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia (o wym.25/30 cm). Piecz ok.12 minut minut w 180 st.
2.Warstwa budyniowa: proszek budyniowy wymieszaj w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wymieszaj z rozrobionym budyniem. Chwilę podgotuj, mieszając na gładką masę. Jeszcze gorący budyń wylej na podpieczony kruchy spód.
3.Masa serowa: masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodawaj łyżkami ser, ser mascarpone, aromat śmietankowy i proszek budyniowy. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek (można też dodać białka z kruchego ciasta). Ciasto wylej na budyń czekoladowy. Piecz 40 minut w 160 st.
4.Wierzch podpieczonego ciasta posyp pozostałym schłodzonym, kakaowym ciastem (rozdrabniając je w dłoniach ). Sernik z kruszonką piecz jeszcze 30 -35 minut. Sernik studź przy otwartych drzwiczkach. Gotowy sernik oprósz cukrem pudrem i wstaw do lodówki, gdyż najsmaczniejszy jest schłodzony. Smacznego!
Komentarze