Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami

4.38 (26 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Warto wykorzystać sezonowe owoce i upiec takie pyszne, proste w przygotowaniu ciasto :)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto półkruche: 3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    1 op.cukru waniliowego (16g)
    2-3 łyżki śmietany 18 proc.
    3 jajka
    3 budynie śmietankowe (po 40 g)
    6 łyżek cukru
    5 szklanek mleka
    300 g rabarbaru
    400 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.38 (26 ocen)

Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: jajka ubij z cukrami na gęstą, puszystą pianę. W osobnej misce przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekane masło i śmietanę. Wyrób na piasek i połącz z masą jajeczną. Masę podziel na dwie części ( 2/3 i 1/3). Mniejszą część włóż do lodówki, a większą część rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym.25/30 cm.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i truskawkami 2. Rabarbar i truskawki umyj, osusz i pozbaw szypułek. Rabarbar pokrój w plasterki, a truskawki na mniejsze kawałki. Owoce wyłóż na ciasto w blaszce.
  • 3. Cztery szklanki mleka zagotuj z cukrem. Na gotujące się mleko wlej proszek budyniowy, rozpuszczony w pozostałym mleku. Ugotuj gęsty budyń. Jeszcze gorący wylej na rozłożone owoce. Na końcu posyp schłodzonym ciastem, odrywając po kawałku. Ciasto piecz ok.40-50 minut w 180 st. Dowolnie udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować