Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej

  • wyświetlono: 451 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Do marynowania wybieramy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

logo
  • 3 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

1,5 kg grzybków (prawdziwki)
liść laurowy 6 szt.
ziele angielskie 12-18 ziaren
cebula 1 szt.
gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
sól 1 stołowa łyżka
ocet 1 szklanka
4 szklanki wywaru z gotowania grzybów
1 łyżka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej

  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.1. Do marynowania wybieramy zdrowe, twarde grzyby.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.2. Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 ml octu, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę w plastry i gotujemy wszystko 15 minut, od momentu wrzenia wody. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.3. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze ugotowanej cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 4-6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki delikatnie wykładamy łyżką cedzakową do miseczki, wody z gotowania nie wylewamy, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi. Grzybki układamy do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka. Przygotowujemy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku i zalewamy słoiczki z grzybami tak żeby grzyby były zakryte zalewą, zakręcamy słoiczki.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.4. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej.5. Wyjmujemy, studzimy. Marynowane grzyby możemy dopiero po minimum 7 dniach konsumować, to jest ten minimalny czas na przejście smakiem grzybków.

    Smacznego!!!

Porady

Uwaga:

Po to do gotowania grzybków dodaję 50 ml octu, żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Przetworyprzetwory_na_zimęmarynowane_prawdziwkimarynowane_grzyby

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki w zalewie słodko kwaśnej

Dodane przez: bienpyt

Buraczki w zalewie słodko kwaśnej

Idealne buraczki do surówki, sałatki...

Ogorki w zalewie slodko-kwasnej z kurkuma

Dodane przez: Magster

OGÓRKI W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ Z KURKUMĄ

Przetworów ciąg dalszy, tym razem...

Prawdziwki marynowane w oliwie

Dodane przez: igraszki losu

Prawdziwki marynowane w oliwie

Pyszne, aromatyczne prawdziwki...

Prawdziwki marynowane w modzie

Dodane przez: bogusia82

Prawdziwki marynowane w miodzie

Grzyby marynowane w zalewie miodowej...

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Dodane przez: Reniutka

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej...

Patison w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: Sorensen

Patison w zalewie słodko-kwaśnej

Patison trochę inaczej

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.