REKLAMA

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej

wyświetlono: 745 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Do marynowania wybieramy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

opublikowany: 21.06.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg grzybków (prawdziwki)
    liść laurowy 6 szt.
    ziele angielskie 12-18 ziaren
    cebula 1 szt.
    gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
    sól 1 stołowa łyżka
    ocet 1 szklanka
    4 szklanki wywaru z gotowania grzybów
    1 łyżka cukru
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 1. Do marynowania wybieramy zdrowe, twarde grzyby.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 2. Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 ml octu, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę w plastry i gotujemy wszystko 15 minut, od momentu wrzenia wody. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 3. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze ugotowanej cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 4-6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki delikatnie wykładamy łyżką cedzakową do miseczki, wody z gotowania nie wylewamy, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi. Grzybki układamy do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka. Przygotowujemy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku i zalewamy słoiczki z grzybami tak żeby grzyby były zakryte zalewą, zakręcamy słoiczki.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 4. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 5. Wyjmujemy, studzimy. Marynowane grzyby możemy dopiero po minimum 7 dniach konsumować, to jest ten minimalny czas na przejście smakiem grzybków.

    Smacznego!!!

Porady

Uwaga: Po to do gotowania grzybków dodaję 50 ml octu, żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Agnieszka 72 IMG_20210605_001909_158

PAPRYKA W ZALEWIE SŁODKO-KWAŚNEJ

wychodzi smaczna ani za kwaśna,ani za słodka

kategoria: Przetwory opublikowany: 12.01.2018 | wyświetlono: 18485 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: bienpyt

Buraczki w zalewie słodko kwaśnej

Idealne buraczki do surówki, sałatki a nawet do zupy. Zdrowe, smaczne i ekologiczne bo z własnej działki.

kategoria: Przetwory opublikowany: 17.11.2017 | wyświetlono: 10329 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE