Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Do marynowania wybieramy twarde i zdrowe grzybki. Grzybki są naprawdę rewelacyjne.

  • 3 godz.
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg grzybków (prawdziwki)
    liść laurowy 6 szt.
    ziele angielskie 12-18 ziaren
    cebula 1 szt.
    gorczyca po pół łyżeczki na słoik 750 ml
    sól 1 stołowa łyżka
    ocet 1 szklanka
    4 szklanki wywaru z gotowania grzybów
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 1. Do marynowania wybieramy zdrowe, twarde grzyby.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 2. Obrane i dobrze wymyte grzyby, wkładamy do garnka z osoloną wodą, dodajemy 50 ml octu, listki laurowe, ziele angielskie, pokrojoną cebulę w plastry i gotujemy wszystko 15 minut, od momentu wrzenia wody. Po czasie gotowania wyłączamy gaz i czekamy aż grzybki ostygną i opadną na dno garnka.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 3. Przygotowujemy słoiczki, do każdego na dno wkładamy po plastrze ugotowanej cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe i po 4-6 ziaren ziela angielskiego. Grzybki delikatnie wykładamy łyżką cedzakową do miseczki, wody z gotowania nie wylewamy, zrobimy z niej zalewę octową, niech ona się ostoi. Grzybki układamy do słoiczków tak na 3/4 pojemności słoiczka. Przygotowujemy zalewę, delikatnie łyżką (chochlą) bierzemy wywar z gotowania grzybków do naczynia w którym będziemy robić zalewę. 1 szklanka octu 4 szklanki wywaru z gotowania grzybków i 1 łyżkę cukru, dobrze mieszamy,doprawiamy do smaku i zalewamy słoiczki z grzybami tak żeby grzyby były zakryte zalewą, zakręcamy słoiczki.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 4. Kładziemy ściereczkę na dno garnka, wkładamy słoiczki, zalewamy gorącą wodą z kranu, jak nie ma gorącej wody w kranie to zimną i gotujemy, od momentu wrzenia wody 15 minut.
  • Prawdziwki marynowane w zalewie słodko kwaśnej. 5. Wyjmujemy, studzimy. Marynowane grzyby możemy dopiero po minimum 7 dniach konsumować, to jest ten minimalny czas na przejście smakiem grzybków.

    Smacznego!!!

Porady

Uwaga: Po to do gotowania grzybków dodaję 50 ml octu, żeby grzyby nie były śliskie, oraz żeby nie wygotował się pigment koloru grzybków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Sylwester Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować