Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej

4.18 (245 ocen)

  • 20 min

Idealne do obiadu, dodatek do sałatek. Lekko kwaśno-słodki smak powoduje że bardzo szybko znikają ze słoika.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    Małe buraczki - u mnie 5 kg
    Przyprawy: ziele angielskie, kolorowy pieprz w ziarnkach, liść laurowy
    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.18 (245 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Buraczki w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: buraczki oczyścić, wyszorować, ugotować na miękko z dodatkiem szczypty soli, wystudzić, obrać. Składniki zalewy zagotować, lekko przestudzić. Słoiki wyparzyć, najlepiej 0,5l. Buraczki ułożyć w słoikach, do każdego dodać po 2 ziarnka ziela i pieprzu oraz małym kawałku listka laurowego, zalać zalewą, zakręcić. Słoiki ustawić w dużym garnku, zalać wodą, od zagotowania, gotować na małym ogniu 15 minut.

Porady

1.Buraczki duże można przekroić na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować