Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej

4.45 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pyszny sposób na zamknięcie póznego lata w słoiku i cieszenie się nim zimą :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok 2 kg gruszek
    - 2 duże szklanki wody (250ml )
    - pól szklanki octu
    - szklanka cukru
    - goździki
    - ew. sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy ze skórki. Jeśli są małe to zostawiamy w całości natomiast jeśli są większe to usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, lub w ćwiartki - zależy od wielkości owocu. W tym momencie możemy polać gruszki sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. Wodę z cukrem i octem zagotowujemy, na wrzącą zalewę wrzucamy owoce i gotujemy ( od momentu wrzucenia gruszek) ok 3-5 min. Mają się owoce zeszklić a nie ugotować. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przekładamy gruszki do wyparzonych słoików ( pamiętajcie , że nakrętki też sie pasteryzuje) zalewamy zalewą i wrzucamy parę goździków. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować