Powidło śliwkowe bez mieszania

4.5 (172 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne w smaku i zapachu domowe powidło śliwkowe ze śliwek węgierek, doskonałe dla zapracowanych z gwarancją że się nie przypalą. Ja osobiście uwielbiam wyjadać je prosto ze słoiczka gdy nie mam w domu nic słodkiego :)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek
    2 kg cukru
    4 łyżki octu
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Bezy Przetwory Powidła

Powidło śliwkowe bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, przekrawamy i usuwamy pestki. Śliwki przekładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy ocet i mieszamy. Odstawić na całą noc.
  • 2. Po upływie czasu śliwek nie ruszamy nie mieszamy, stawiamy na gaz. Gotujemy ok 4 godzin w odkrytym garnku, nie przykrywamy muszą parować. Pamiętając aby nie mieszać.
  • 3. Po upływie 3 godzin zaczynamy dopiero mieszać, gotujemy godzinę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 4. Powidło przekładamy do wyparzonych słoiczków.
  • 5. Pasteryzujemy ok 10 minut. Wynosimy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować