Pyszne w smaku i zapachu domowe powidło śliwkowe ze śliwek węgierek, doskonałe dla zapracowanych z gwarancją że się nie przypalą. Ja osobiście uwielbiam wyjadać je prosto ze słoiczka gdy nie mam w domu nic słodkiego :)
Powidło śliwkowe bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, przekrawamy i usuwamy pestki. Śliwki przekładamy do garnka zasypujemy cukrem, dodajemy ocet i mieszamy. Odstawić na całą noc.
2.Po upływie czasu śliwek nie ruszamy nie mieszamy, stawiamy na gaz. Gotujemy ok 4 godzin w odkrytym garnku, nie przykrywamy muszą parować. Pamiętając aby nie mieszać.
3.Po upływie 3 godzin zaczynamy dopiero mieszać, gotujemy godzinę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
4.Powidło przekładamy do wyparzonych słoiczków.
5.Pasteryzujemy ok 10 minut. Wynosimy w chłodne miejsce.
Komentarze