Nietypowy, bo zrobiony z pomidorów (jednak w smaku ciasta są one zupełnie niewyczuwalne). Idealnie wilgotny, mocno kakaowy, z korzenną nutą przełamaną kwaskowatymi powidłami. Niebo w gębie!
Pomidorowy murzynek z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory odsączam z zalewy (jej nie potrzebuję do przygotowania ciasta), miksuję blenderem wraz z bananem.
Do pomidorów dodaję olej, miód i jajko, miksuję przez ok. 3 minuty do powstania jednolitej konsystencji.
2.Obie mąki przesiewam do dużej miski, dodaję siemię, kakao i przyprawę korzenną, a także szczyptę soli, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, dokładnie mieszam.
3.Do suchych składników wlewam płynne, łączę do momentu aż powstanie jednolite, dosyć gęste ciasto.
4.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 40-45 minut (do momentu suchego patyczka), po ok. 35 minutach pieczenia wierzch ciasta przykrywam folią aluminiową, żeby nie spiekło się za bardzo. Pozostawiam w piekarniku do wystudzenia.
5.Wystudzone ciasto przecinam w poprzek na pół, smaruję powidłami, składam w jedną całość i wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny do scalenia części.
Komentarze