Powidła śliwkowe (bez mieszania)

4.22 (282 ocen)

  • 5 godz. 30 min

Jest to mój hit wśród wszystkich przetworów domowych. Zaskoczy Was łatwość ich wykonania!

  • 5 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 kg śliwek (każdy gatunek się nada)
    ok. 700-800 g cukru
    2 łyżki octu
Wystaw ocenę:

4.22 (282 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła Konfitury

Powidła śliwkowe (bez mieszania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wydrylować i przekładać na przemian z cukrem, kończąc warstwą cukru.
    Całość polać octem.
  • 2. Odstawić bez przykrycia na 12 h.
    Po tym czasie zacząć gotować na najniższym ogniu przez ok. 5 - 5 1/2h, ma powoli bulgotać. Gotujemy bez przykrycia.

    UWAGA!!! Nie wolno ani razu zamieszać, od początku do końca. Jeżeli choć raz to zrobimy, to śliwki na pewno przypalą się.
  • 3. Pod koniec gotowania można zebrać chochelką nadmiar soku i dopiero teraz mieszamy. Jeżeli okaże się, że nasze powidła są za gęste, to rozcieńczamy je uzyskanym sokiem.

    Na koniec mielimy blenderem na gładką masę. Przekładamy gorące powidła do wyparzonych słoików, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Porady

Przepis ten jest moją "bazą", którą wykorzystuję do robienia różnych rodzajów powideł śliwkowych, np. do wersji z czekoladą czy z imbirem i cynamonem. Po prostu, pod koniec gotowania, dodaję przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować