Powidło śliwkowe

0 (0 ocen)

Domowe powidła i dżemy to niezawodne sposoby na zatrzymanie aromatów i smaków lata i jesieni. Takich pyszności na pewno nie znajdziemy na sklepowych półkach. Zachęcam to stworzenia własnej spiżarni, aby zimą cieszyć się zdrowymi i pysznymi przetworami.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg śliwek węgierek,
    • 0,5 kg cukru brązowego,
    • 1-1,5 łyżeczki cynamonu,
    • Sok z 0,5 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidło śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie cukru 1. Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na połowy i usuwamy z nich pestki.
    Wypestkowane owoce przekładamy do garnka w którym będziemy smażyć powidło. Delikatnie rozbijamy je, miksujemy blenderem (dzięki temu szybciej puszczą sok).
    Śliwki umieszczamy na ogniu. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon. Powidło smażymy około 1 godzimy. Co jakiś czas mieszamy je. Po godzinie smażenia zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do drugiego dnia.
    Następnego dnia śliwki ponownie stawiamy na ogniu i smażmy do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny.
    Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem i trzymamy tak do momentu jak wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować