Polędwiczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

4.5 (176 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kruche i soczyste polędwiczki z aromatycznymi suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe a także na imprezę z rodzina lub przyjaciółmi. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
    4 średnie białe cebule
    2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    ½ szklanki suszonych pomidorów z oleju
    ½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
    sól, czarny pieprz, tymianek
    ząbek czosnku
    bulion
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Polędwiczki z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Osmażamy polędwiczki z obu stron przez minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. Dodajemy kawałki suszonych pomidorów.
    Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Na ostatnie 5 minut duszenia dodajemy pokrojone na pół czarne oliwki. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kluseczek lub ziemniaków i ulubionej jarzynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować