Kruche i soczyste polędwiczki z aromatycznymi suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe a także na imprezę z rodzina lub przyjaciółmi. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
polędwiczka wieprzowa ok. 0,5 kg
4 średnie białe cebule
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
½ szklanki suszonych pomidorów z oleju
½ szklanki czarnych oliwek bez pestek
sól, czarny pieprz, tymianek
ząbek czosnku
bulion
Polędwiczki z oliwkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy na około 1cm plastry. Delikatnie spłaszczamy ręką i obustronnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów. Osmażamy polędwiczki z obu stron przez minutę a następnie wykładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojone w piórka cebule aż się nie zeszklą. Dodajemy polędwiczki i podlewamy bulionem tak, aby zakrył mięso. Dodajemy kawałki suszonych pomidorów.
Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeżeli płyn się zredukuje zbyt szybko możemy mięso podlać jeszcze niewielka ilością wody lub bulionu. Na ostatnie 5 minut duszenia dodajemy pokrojone na pół czarne oliwki. Serwujemy na pierzynce z cebulki z dodatkiem kluseczek lub ziemniaków i ulubionej jarzynki.
Komentarze