Rolada z polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.5 (197 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Idealna zarówno na co dzień, jak i na elegancki obiad.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - polędwiczka wieprzowa: 1 sztuka
    - Ząbki czosnku: 3 ząbki
    - pomidorów suszonych: 10 sztuk
    - kostki fety: 0.5 opakowania
    - zamrożonych brykietów szpinaku: 6 sztuk
    - majeranku: 1 łyżka
    - grubej soli: 0.33 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta
    - suszonej bazylii: 1 łyżeczka
    - oliwy z szuszonych pomidorów: 1 łyżka
    - masła: 1 łyżka
    - oliwy do smażenia: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Rolada z polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z polędwiczki 1. Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, ale nie do końca i rozkładamy na dwie strony tak, jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem z obu stron, aż do uzyskania sporego prostokąta. Następnie w małym naczynku mieszamy sprasowany czosnek, sól, pieprz, bazylię i oliwę z pomidorów. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy polędwiczkę z obu stron.

    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy zamrożony szpinak. Przesmażamy go aż do całkowitego rozmrożenia i odparowania z niego wody. Tuż przed zdjęciem patelni z gazu dodajemy sprasowany czosnek i łączymy go ze szpinakiem. Następnie dokładamy pół kostki pokruszonej fety i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

    Na jednym brzegu polędwiczki, na całej jej długości układamy pasek z masy szpinakowej, a na przekrojone na pół kawałki suszonych pomidorów. Na całej długości polędwiczki powinien być szpinak przykryty pomidorami. Od tej strony rozpoczynamy zawijanie polędwiczki w rulonik. Gotową roladę możemy spiąć kilkoma wykałaczkami, żeby łatwiej było ją smażyć.

    Tak przygotowane mięso smażymy kilka minut na rozgrzanej oliwie, obracamy kilkakrotnie, żeby zrumieniło się z każdej strony, nasza roladka nieco się skurczy podczas smażenia.
    Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, naczynie żaroodporne przykrywamy i trzymamy w nagrzanym piecyku jeszcze ok. 7-10 minut, żeby mięso przeszło aromatem i nie było wysuszone.

    Polędwiczkę podajemy pokrojoną w plastry. Dobrze smakuje z ugotowanymi w wodzie z majerankiem ziemniakami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować