Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych w pysznym sosie, o wyrazistym smaku z dodatkiem suszonych pomidorów i pestek dyni. Takie danie z pewnością możemy podać na niedzielny obiad lub karnawałowe kolacje.
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 270 g suszonych pomidorów z pestkami dyni
• ½ szk. whisky
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego
• 100 ml śmietany 30%
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• Sól
• Pieprz
Polędwiczki z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję w plastry, dłonią delikatnie rozbijam. Polędwiczki doprawiam pieprzem oraz solą.
Pomidory z pestkami dyni odlewam z oleju ( olej zostawiam), pomidory kroję w paseczki. Pomidory oraz pestki dyni przekładam do rondelka, zalewam whisky i dwie minuty gotuję.
2.Na oleju z suszonych pomidorów smażę mięso. Następnie podlewam wodą i gotuję do chwili aż mięso będzie miękkie. Wlewam sos sojowy, dodaje suszone pomidory z pestkami dyni oraz whisky.
Śmietanę rozrabiam z mąką ziemniaczaną, hartując wlewam do mięsa. Dwie minutki gotuję.
3.Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
Smacznego.
Komentarze