Placki ziemniaczane z grzybami

3.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne i chrupiąca placki ziemniaczane z grzybami ,to pyszny i sycący posiłek o tej porze roku smakują najlepiej.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki ziemniaczane


    1 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki
    1 cebula
    2 jajka
    Sól pieprz do smaku
    Olej do smażenia



    Grzyby

    8 -10 podgrzybków
    2 cebule
    Pęczek natki pietruszki
    Sól pieprz do smaku
    2 łyżki masła
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, opłukaj i zetrzyj na tarce.
    Odstaw na 10 minut lekko przechylając miskę. Następnie odlej powstały sok.
    Przytrzymaj i przyciągnij dłonią jeszcze raz ziemniaki i odlej jeszcze zebrany sok.
    Dodaj do ziemniaków mąkę , jajka, cebulę sól i pieprz i wymieszaj masę ziemniaczaną.
    Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy ziemniaczanej i smaż na małym ogniu złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu układaj na ręczniki papierowe żeby odsączyć tłuszcz.


    Grzyby obierz, oczyść, opłukaj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło dodaj pokrojoną cebulę i grzyby duś około 35 minut w razie potrzeby podłej wodą, dodaj pokrojoną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietanę.

    Placki ziemniaczane podawaj na ciepło z grzybami.

Porady

Możesz również użyć grzybów mrożonych lub pieczarek. Jeśli chcesz placki ziemniaczane możesz podawać również ze śmietaną i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki gotowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować