Placki ziemniaczane bez tarcia

4 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne placki ziemniaczane bez tarcia z gotowanych ziemniaków, super przepis na wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu, idealne na różne okazje najlepiej smakują podane ze śmietaną.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    3-4 łyżki mąki
    Sól pieprz do smaku
    0,5 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    Olej do smażenia
    Dodatkowo
    Śmietana
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane bez tarcia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek obierz i podsmaż na oleju dodaj do ziemniaków, następnie dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Z masy ziemniaczanej formuj placuszki i smaż na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Porady

Placki ziemniaczane podawaj ze śmietaną lub sosem pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować