Takie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 40 sztuk
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka
szczypta soli
1 łyżka oleju
Farsz:
mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka
około 150-200 gr kapusty kiszonej
wszystkie warzywa z rosołu
1/2 cebuli uduszonej na oleju
1/2 główki cebuli do kapusty
około 3/4 szkl wody do kapusty
olej do smażenia
Pierogi z mięsa z rosołu oraz kapusty podduszanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki
2. Rozgrzewamy olej, 1/2 główki cebuli kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. Podsmażamy przez 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i przykrywamy przykrywką.
Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją i podlewając wodą.
3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju.
5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku.
6. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je jeszcze delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!
Komentarze