Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej

4.5 (146 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 40 sztuk

    Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    Farsz:
    mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka
    około 150-200 gr kapusty kiszonej
    wszystkie warzywa z rosołu
    1/2 cebuli uduszonej na oleju
    1/2 główki cebuli do kapusty
    około 3/4 szkl wody do kapusty
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsa z rosołu oraz kapusty podduszanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w wodzie i kroimy nożem na drobniejsze kawałeczki
    2. Rozgrzewamy olej, 1/2 główki cebuli kroimy na drobna kosteczkę i przesmażamy na oleju (jeśli ktoś chce może od razu cała główkę udusić z kapustą), następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy i pieprzymy całość. Podsmażamy przez 10 minut, następnie podlewamy odrobiną wody i przykrywamy przykrywką.
    Kapustę dusimy przez około 40 minut, co jakiś czas mieszając ją i podlewając wodą.
    3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
    Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
    4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju.
    5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku.
    6. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
    Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je jeszcze delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
    Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
    Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
    7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
    Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować