Pierogi z mięsem z rosołu

4.75 (210 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięso z rosołu można wykorzystać w rozmaity sposób, np. do przygotowania farszu do pierogów.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1) 400 g mąki pszennej
    2) 220 ml gorącej wody
    3) 80 g masła
    4) łyżeczka soli
    5) 2 łyżki oleju do gotowania
    Farsz:
    1) ok. 500 g mięsa z rosołu
    2) 4 średnie marchewki z rosołu
    3) pietruszka z rosołu
    4) cebula
    5) olej do smażenia
    6) sól, pieprz czarny
    7) suszony majeranek
Wystaw ocenę:

4.75 (210 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto na pierogi:
    Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło, sól i gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Do wyrabiania ciasta możemy użyć również miksera z odpowiednią końcówką.
  • 2. Przygotowujemy farsz:
    1) Mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
    2) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
    3) Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem czarnym i majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku łyżeczką układamy trochę farszu i zlepiamy brzegi formując pierożki.
  • 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi (w kilku turach, tak żeby pierogi się nie zlepiły) i gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej, układamy na talerzu i podajemy np. z podsmażoną cebulką i skwarkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować