Mięso z rosołu można wykorzystać w rozmaity sposób, np. do przygotowania farszu do pierogów.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1) 400 g mąki pszennej
2) 220 ml gorącej wody
3) 80 g masła
4) łyżeczka soli
5) 2 łyżki oleju do gotowania
Farsz:
1) ok. 500 g mięsa z rosołu
2) 4 średnie marchewki z rosołu
3) pietruszka z rosołu
4) cebula
5) olej do smażenia
6) sól, pieprz czarny
7) suszony majeranek
Pierogi z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto na pierogi:
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej masło, sól i gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Do wyrabiania ciasta możemy użyć również miksera z odpowiednią końcówką.
2.Przygotowujemy farsz:
1) Mięso oraz warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
2) Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
3) Do zmielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem czarnym i majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy.
3.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku łyżeczką układamy trochę farszu i zlepiamy brzegi formując pierożki.
4.W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi (w kilku turach, tak żeby pierogi się nie zlepiły) i gotujemy około 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi wyjmujemy przy użyciu łyżki cedzakowej, układamy na talerzu i podajemy np. z podsmażoną cebulką i skwarkami
Komentarze