Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi te nauczyła mnie robić moja mama która od dzieciństwa w ten sposób przerabiała wszelakie mięsko drobiowe z rosołu czy z zupy, plus do tego jakieś kiełbaski, ryż i gotowe. Oczywiście możemy je zrobić z samego mięsa, ale gdy jest go mało, a dużo głodnych brzuchów do nakarmienia to lepiej dołożyć ryż ;) Możemy też takie niedojedzone mięska, chować do woreczków i zamrażać, a kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 40 sztuk pierogów

    Ciasto:

    2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    Farsz:
    2 duże udka z kurczaka np. z rosołu
    wszystkie warzywa z rosołu
    pół pętka kiełbasy
    1 woreczek ryżu
    1 spora cebula sparzona i uduszona na oleju (jeśli nie mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Mięciutkie pierogi z mięsem z rosołu oraz ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie ugotowany, wysypujemy na talerz aby całkowicie wystygł. Nie może być gorący, może być ciepły.
    2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę, mielimy także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
    Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
    4. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
    Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
    5. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
    Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
    6. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
    Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować