Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników to zamiast zwykłej kapusty z grochem zrób z nią pierogi. Takie pierogi to również świetne rozwiązanie gdy zostanie nam kapusty z grochem po świętach
Składniki:
250g mąki,
1 łyżka oliwy,
letnia woda,
szczypta soli,
500g kapusty z grochem,
masło do polania,
Pierogi z kapustą z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok.5mm i większą szklanką wycinamy koła.
2.Na każdym kole kładziemy około 1 łyżeczki kapusty z grochem.
3.Zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane np. rozpuszczonym masłem i ze szklaneczką czerwonego barszczu. Pierogi można podać również z podsmażonym boczkiem. Życzę smacznego :-)
Komentarze