Pierogi z kapustą z grochem i boczkiem

  • wyświetlono: 1073 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wymyśliłam je, bo zostało mi dużo kapusty z grochem po świętach. Są przepyszne, a boczek dodaje im wyrazistości. Bardzo miła odmiana.

ja

Składniki

-50 dag kapusty z grochem
-15 dag wędzonego boczku
-80 dag mąki
-2 jaja
-3/4 szklanki wody
-kilka kropel oleju
-szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z kapustą z grochem i boczkiem

  • 1. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy około 3 minut na oleju. Dodajemy kapustę z grochem, dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Do mąki wbijamy jajka, dolewamy wodę, dodajemy szczyptę soli. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy porcję wystygniętego farszu. Kółka składamy na pół, zalepiamy widelcem, lub palcami.
  • 4. Pierogi porcjami gotujemy w osolonej wodzie, przez około 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Porady

-Ciasto na pierogi będzie elastyczniejsze, jeśli dodamy do niego gorącą wodę.
-Do wody w której gotujemy pierogi, warto dodać łyżkę oleju- nie będą się później kleić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogimoj_niedzielny_obiadboczekkapusta z grochemkonkurs_poświąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: rena123

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z farszem z kiszonej kapusty...

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Dodane przez: MonikaW

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pyszne pierogi, które wszyscy uwielbiają

Pierogi z kapustą i grzybami

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z kapustą i grzybami

Takie pierogi robię na Wigilię....

image-079th79

Dodane przez: KuchniaPoli

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Pierogi z kapustą i grzybami idealne...

Pierogi z kaszanką, boczkiem i jabłkiem

Dodane przez: BARB

Pierogi z kaszanką, boczkiem i jabłkiem

Pierogami z kaszanką rozpoczynam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE