Pudding chia z galaretką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W misce wymieszać mleko z nasionami chia. Odstawić na 15 minut i po tym czasie znów wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
2. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na kilka minut, po tym czasie gdy spęcznieje podgrzać ją do płynnej konsystencji.
Maliny, cukier puder i sok z cytryny zagotować i chwilę podgrzewać aż cukier się roztopi. Cały czas podgrzewać na małej mocy palnika.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do malin i porządnie zamieszać. Dodać płynną żelatynę i wymieszać. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Galaretkę malinową wylać do kubeczków i zostawić do ostygnięcia.
3.Na zastygniętą galaretkę wyłożyć mleko z chia i włożyć na godzinę do lodówki.
4. Mascarone, śmietankę i kajmak ubić na puszysty krem.
5. Krem wyłożyć na pudding chia.
Komentarze