Pudding chia z galaretką malinową

4.5 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pudding chia z galaretką malinową

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml mleka,
    4 łyżki chia

    Galaretka malinowa:
    250 g malin (świeżych lub mrożonych),
    3 łyżki cukru pudru,
    1 łyżka soku z cytryny,
    2 łyżki + 1 łyżeczka wody,
    1 łyżeczka żelatyny,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    120 g mascarpone,
    150 g śmietanki 30%,
    90 g kajmaku
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pudding

Pudding chia z galaretką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce wymieszać mleko z nasionami chia. Odstawić na 15 minut i po tym czasie znów wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

    2. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić na kilka minut, po tym czasie gdy spęcznieje podgrzać ją do płynnej konsystencji.
    Maliny, cukier puder i sok z cytryny zagotować  i chwilę podgrzewać aż cukier się roztopi. Cały czas podgrzewać na małej mocy palnika.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do malin i porządnie zamieszać. Dodać płynną żelatynę i wymieszać. Zdjąć z palnika i przestudzić.
    Galaretkę malinową wylać do kubeczków i zostawić do ostygnięcia.
    3.Na zastygniętą galaretkę wyłożyć mleko z chia i włożyć na godzinę do lodówki.
    4. Mascarone, śmietankę i kajmak ubić na puszysty krem.
    5. Krem wyłożyć na pudding chia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Nasiona chia Mascarpone Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować