Bakłażan faszerowany soczewicą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Piekarnik rozgrzać do 180 stooni góra-dół.
2. Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż, osuszyć ręcznikiem papierowym. Środek naciąć lekko nożem w kratkę. Bakłażany umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i opruszyć solą. Wsadzić je do piekarnika na około pół godziny.
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i delikatnie wydrążyć miąższ.
3. Soczewicę ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.
4. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
W rondelku rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory w puszce, trochę soli i zagotować. Dodać soczewicę i koncentrat pomidorowy. Gotować 10-15 minut. Dodać śmietanę i pietruszkę. Doprawić cynamonem, kminem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Dodać posiekany miąższ z bakłażanów i wymieszać.
5. Bakłażany nadziać farszem i wsadzić do piekarnika na kolejne pół godziny.
6. W ciągu ostatnich 5 minut posypać je startą mozarellą.
7. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.
Komentarze