Bakłażan faszerowany soczewicą i pomidorami

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bakłażan faszerowany soczewicą i pomidorami

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bakłażany,
    Sól,
    Oliwa z oliwek

    Farsz:
    2 cebule,
    4 ząbki czosnku,
    250g soczewicy (około 500-600 po ugotowaniu),
    2 łyżki oleju,
    1 puszka pomidorów,
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    2 Łyżki śmietany 18%,
    1 płaska łyżeczka cynamonu,
    1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
    Sól, pieprz

    Dodatkowo:
    Tarta mozarella,
    Bazylia
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany soczewicą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stooni góra-dół.
    2. Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż, osuszyć ręcznikiem papierowym. Środek naciąć lekko nożem w kratkę. Bakłażany umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą i opruszyć solą. Wsadzić je do piekarnika na około pół godziny.
    Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i delikatnie wydrążyć miąższ.
    3. Soczewicę ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić.
    4. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
    W rondelku rozgrzać olej i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory w puszce, trochę soli i zagotować. Dodać soczewicę i koncentrat pomidorowy. Gotować 10-15 minut. Dodać śmietanę i pietruszkę. Doprawić cynamonem, kminem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Dodać posiekany miąższ z bakłażanów i wymieszać.
    5. Bakłażany nadziać farszem i wsadzić do piekarnika na kolejne pół godziny.
    6. W ciągu ostatnich 5 minut posypać je startą mozarellą.
    7. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować