REKLAMA

Pierogi z kapustą i pieczarkami

wyświetlono: 37093 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Pyszne pierogi, które wszyscy uwielbiają

opublikowany: 29.05.2016
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ok 50 szt.
    - ciasto:
    0,5 kg mąki,
    ok 230 - 250 ml ciepłej wody,
    szczypta soli,
    1 - 2 jajka,
    5 łyżek oleju rzepakowego,
    - farsz:
    1 spora cebula lub 2 mniejsze
    30 dag kapusty kiszonej (młoda kapusta kiszona nie nadaje się)
    30 dag pieczarek
    sól, pieprz
    ziele angielskie, liść laurowy,
    masło do smażenia.
Ocena:

(średnia 4.47 z 151 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (jeśli jest dosyć kwaśna wypłukać), posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości. Odlać wodę, ostudzić kapustę.
    Na maśle zeszklić piórka cebuli (można posiekać ją na drobniejsze kawałki). Obrać pieczarki (jeśli są młode, wystarczy opłukać), pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem do redukcji płynu.
    Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.

    Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Trwa to ok 10 -15 minut. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nadziewamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min od wypłynięcia.

Porady

Pierogi najlepiej smakują odsmażone na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE