Szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
750 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego),
750 g kapusty (białej lub młodej),
100g ryżu,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
Sól, pieprz,
Mąka do obtoczenia,
Olej do smażenia
Sos pomidorowy:
700 g passaty pomidorowej,
2 średnie cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka suszonych ziół,
2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
100 g śmietany 30%
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Gołąbki:
Kapustę poszatkować i zasypać jedną łyżką soli. Odstawić na około 2h, a po tym czasie odcisnąć kapustę z wody. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić solą oraz pieprzem. Po uformowaniu gołąbków, obtoczyć je w mące i obsmażyć z dwóch stron na patelni.
2. Sos pomidorowy:
Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek i zeszklić na złoto. Dodać passatę oraz wszystkie przyprawy i gotować około 30 min. Jeśli chcecie bardzo gładki sos można go zblendować (ja tego nie robiłam), a następnie dodać pomału śmietanę cały czas mieszając.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gołąbki i zalać sosem. Piec około 40 minut.
Komentarze