Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego),
    750 g kapusty (białej lub młodej),
    100g ryżu,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 jajka,
    Sól, pieprz,
    Mąka do obtoczenia,
    Olej do smażenia


    Sos pomidorowy:
    700 g passaty pomidorowej,
    2 średnie cebule,
    4 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka soli,
    1/3 łyżeczki ostrej papryki,
    1 łyżeczka suszonych ziół,
    2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
    100 g śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gołąbki:
    Kapustę poszatkować i zasypać jedną łyżką soli. Odstawić na około 2h, a po tym czasie odcisnąć kapustę z wody. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie doprawić solą oraz pieprzem. Po uformowaniu gołąbków, obtoczyć je w mące i obsmażyć z dwóch stron na patelni.

    2. Sos pomidorowy:
    Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek i zeszklić na złoto. Dodać passatę oraz wszystkie przyprawy i gotować około 30 min. Jeśli chcecie bardzo gładki sos można go zblendować (ja tego nie robiłam), a następnie dodać pomału śmietanę cały czas mieszając.

    3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół. W naczyniu żaroodpornym ułożyć gołąbki i zalać sosem. Piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować