Pierogi wigilijne z kapustą korzenną i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pierogi z kapustą i grzybami na wigilijnym stole to polska tradycja, nie może ich zabraknąć. Aby podkreślić świąteczny smak tego dania warto doprawić kapustę do farszu aromatycznymi przyprawami. Smak i zapach takich pierogów - wyjątkowy!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ok. 50 dkg. mąki
    2 łyżki oleju
    1 szklanka gorącej wody – zagotowanej i odstawionej na 10 min.
    1/2 łyżeczki soli,
    Składniki farszu:
    35 dkg, kiszonej kapusty,
    5 dkg. suszonych grzybów,
    2 małe cebule,
    4 suszone śliwki,
    1 ząbek czosnku,
    2 liście laurowe,
    4 ziarenka ang. ziela
    3 goździki,
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
    1/3 łyżeczki mielonego kminku
    1/2 łyżeczki tymianku,
    2 - 3 łyżki oleju,,
    szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi wigilijne z kapustą korzenną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zajmiemy się farszem żeby był gotowy kiedy zrobimy ciasto.
    Grzyby namoczyć przez noc.
    W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekane drobno cebule.
    Na koniec dorzucić posiekany czosnek i razem krótko przesmażyć.
    Dodać grzyby, podlać trochę wodą w której się moczyły.
    Wsypać wszystkie przyprawy i dusić na małym ogniu wszystko razem ok. 5 min. Kapustę posiekać na krótko, śliwki pociąć w cienkie paseczki. Przełożyć do cebuli z grzybami i całość smażyć na małym ogniu często mieszając do miękkości kapusty. Gdyby kapusta była zbyt sucha podlewać ostrożnie (farsz nie może być luźny) wodą z moczenia grzybów.
    Przed faszerowaniem pierogów wyjąć liście laurowe, goździki i ang. ziela.

    Na stolnicę przesiać mąkę, zmieszać z solą, zrobić dołek, dodać olej i stopniowo wlewając gorącą wodę zagniatać ciasto – najpierw łyżką a następnie rękami. Uważać aby się nie poparzyć.
    Wodę dozować ostrożnie bo zazwyczaj wystarczy szklanka wody ale bywa też tak, że potrzeba jeszcze trochę więcej, – to zależy od rodzaju mąki jak wchłania wodę.
    Z połączonych składników wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto.
    Ciasto najlepiej podzielić na 2 – 3 porcje. Każdą rozwałkować na cienki placek i szklanką wycinać kółka.
    W czasie wałkowania odłożone porcje ciasta przykryć na ten czas ściereczką, aby nie obsychały.

    Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu, brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą i dokładnie skleić dociskając palcami. Zlepiona brzegi pierogów można ozdobić odciskając końcówką widelca, robiąc falbankę, warkoczyk czy jak kto potrafi.

    Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku. Gdy wypłyną, gotować je jeszcze przez ok. 2 – 3 min. Wyjmować łyżką cedzakową.
    Wystarczy podać ze zrumienioną na maśle cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować