Ryżowe racuszki a’la pączki z Nowego Orleanu

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyglądają jak małe pączki, też smażone w głębokim tłuszczu, ale z ciasta na bazie białego długoziarnistego ryżu. Na zewnątrz rumiane i chrupiące, w środku mięciutkie i delikatne. Nadają się również do nadziewania konfiturą czy kremem, ale to już według uznania. Same, takie cieplutkie są również pyszne. Lekko pachną cynamonem

skanowanie0001
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

10 dkg. białego ryżu dlugoziarnistego - 1 woreczek,
1 jajko,
3 łyżki cukru,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki esencji waniliowej,
70 g. mąki,
olej do głębszego smażenia,
cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Ryżowe racuszki a’la pączki z Nowego Orleanu

  • 1. Ryż włożyć do wrzącej wody i ugotować do miękkości - ok.20 - 25 min.
    Wyjąć, z woreczka, najpierw przełożyć na sito aby obciekł, a potem dodatkowo rozsypać jeszcze na czystej ściereczce aby całkowicie wysechł.
  • 2. Do miski wbić jajko i mikserem ubijać ok. 2 min. aż powstanie lekka, pienista masa.
    Dodać do niej cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
    Ubijać aż połączą się wszystkie składniki a cukier nie będzie wyczuwalny.
    Następnie wsypać mąkę i wlać esencję waniliową, mieszać aby wszystko się połączyło.
    Na koniec dodać ryż, przemieszać, miskę nakryć folią spożywczą i odstawić na ok. 20 min. w temperaturze pokojowej.
  • 3. W rondelku rozgrzać taką ilość oleju, aby miał warstwę 10 cm. głębokości.
    Dużą łyżką nabierać czubatą porcję ryżowego ciasta i kłaść kubki na rozgrzany olej - po 2 - 3 na raz, w zależności jak szerokie mamy naczynie.
    W czasie smażenia delikatnie odwracać, aż urosną i nabiorą rumianego koloru.z każdej strony.
    Smażyć ok. 3 - 4 min. wyjmować łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Dobrze jest też zadbać o to, aby wszystkie racuchy aż do wysmażenia całego ciasta pozostały ciepłe.
    Dlatego wcześniej trzeba nagrzać lekko piekarnik - do ok. 50 st.C. i tam odkładać te pierwsze, by nie ostygły.
  • Ryżowe racuszki a’la pączki z Nowego Orleanu4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Dobrze jest też zadbać o to, aby wszystkie racuchy aż do wysmażenia całego ciasta pozostały ciepłe.
Dlatego wcześniej trzeba nagrzać lekko piekarnik - do ok. 50 st.C. i tam odkłdać te pierwsze, by nie ostygły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryż długoziarnistypączki ryżowe

Komentarze

Podobne przepisy

image-1tendyb

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto jogurtowo-ryżowe z melonem (z mąki...

Ciasto idealnie nadaje się dla...

cynamonowe ciasto ryżowe z jabłkami

Dodane przez: aczp1

Cynamonowe ciasto ryżowe z jabłkami

Pachnące cynamonem, mięciutkie...

Leniwe pączki z dżemem

Dodane przez: bienpyt

Leniwe pączki z dżemem

Idealne, domowe - do porannej...

Orzeźwiający smakołyk do kawy

Dodane przez: anita176

Białkowe ciasto wiśniowe z masą ryżową

znakomite ciasto z ciekawą masą

Sernik z płatkami ryżowymi i orzechami

Dodane przez: JustKuchcik

Sernik z płatkami ryżowymi i orzechami

Pyszny kremowy sernik, o ciekawej...

czekoladowe ciasto z jarmóżem

Dodane przez: kamilafor

Czekoladowe ciasto z jarmużem a’la brownie

Od teraz brownie nie musi Ci się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE