Pyszna zapiekanka z kurek.
Tania i prosta do przygotowania, potrzebna jest tylko większa ilość kurek.
Kurki zapieczone z dodatkiem czerwonej cebuli, sera i tymianku - a smak niesamowity.
1 godz. 15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
50 dkg. kurek,
2 czerwone cebule,
5 łyżek masła lub margaryny,
1 szklanka mleka,
2 łyżki mąki,
1 żółtko,
10 dkg. szynki,
10 dkg. sera żółtego ( edamski, podlaski),
1/2 łyżeczki tymianku,
pieprz i sół do smaku.
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
2 łyżki tartej bułki.
Kurki po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyścić i opłukać. Pokroić na małe kawałki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie.
2.Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim cebulę.
3.Wrzucić do cebuli pokrojone kurki i stale mieszając dusić do miękkości.
4.Szynkę pokroić w paski.
5.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pociąć w paski.
6.Rozpuścić pozostałą margarynę i zmieszać z mąką na jednolitą masę.
Rozprowadzić zimnym mlekiem i cały czas mieszając zagotować. Dodać sól, pieprz i tymianek.
Zdjąć z ognia i zaciągnąć żółtkiem.
Do sosu dodać szynkę i ser.
Sos wymieszać z kurkami.
7.Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Do naczynia nałożyć masę, na górze rozłożyć wiórki margaryny i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać przez 30 minut.
Komentarze