Placuszki warzywne z parówkami

4.5 (162 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku.
Placuszki z kukurydzą, zielonym groszkiem, czerwoną papryką i plasterkami parówek.
Smakują i na ciepło i na zimno,… ale zdecydowanie polecam na ciepło.
Można podać z dodatkiem startego żółtego sera, który nakładamy na gorące placki zaraz po zdjęciu z patelni i ketchupu, ale same również smakują wybornie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
    1 puszka konserwowego zielonego groszku,,
    1 szklanka pokrojonych na plasterki cienkich parówek,
    1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki,
    1 szklanka mąki pszennej,
    2 jajka,
    6 łyżek kefiru,
    1 łyżka oleju,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    pieprz i sól do smaku,
    olej do smażenia.
    opcjonalnie starty żółty ser i ketchup.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki warzywne z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większej misce zmiksować jajka z olejem i kefirem.
  • 2. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do jajek ciągle miksując
    Powstałe ciasto powinno mieć kleistą konsystencję.
  • 3. Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy.
    Do ciasta wsypać kukurydzę, groszek, parówki i paprykę.
    Wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Placuszki warzywne z parówkami 4. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki na rumiano.
  • 5. Podawać gorące, można dodatkowo posypać startym serem i polać ketchupem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować